PHP ile kod yazmaya başlamadan önce ve bir sonraki derslere veya demo örneklere geçmeden önce bilmemiz gereken bazı olmazsa olmaz temel kurallar var.
1. PHP ile kod yazmaya başlamak için yapmamız gerekenler.
2. Başladıktan sonra yapmamız gerekenler.
3. Son olarakta bitirdikten sonra yapmamız gerekenler.
PHP kodlarımızı yazmaya başlarken ve bitirirken
Yazdığımız kodların sunucu tarafında işlenebilmesi için PHP kodu yazacağımız yerin başına mutlaka “” yazmamız gerekiyor.
<?PHP PHP Kodlarımız Buraya Yazılır. ?>
Kısaca özetlemek gerekirse “” arasına yazacağımız herşey sunucu tarafında php kodu olarak işlenir.
Noktalı virgül (;) PHP kodlarımızı yazarken her işlemin sonuna “;” eklememiz gerekiyor. (Bazı istisna durumlar oluyor bunlara ileride değineceğim.)
“;” eklememizin nedeni ise sunucu PHP kodları işlerken ilk olarak hepsini bir satıra alıyor ve soldan başlayarak işliyor olması. Yazdığımız kodların birbirlerine karışmaması için sonuna “;” eklememiz gerekiyor.
Örnek vermek gerekirse şu şekilde olur ;
<?PHP echo 'Bu İlk PHP Kodlarımız'; ?>
Yukarıda ki örnekte olduğu gibi php kodlarımızın sonuna “;” ekledik. Sunucu bu kodu okurken
<?PHP echo 'Bu İlk PHP Kodlarımız'; ?>
şeklinde okuyacaktır.
PHP ile ekrana birşeyler yazdırmak
Web sayfamıza yazdığımız PHP kodları o web sayfasını giren kişiler/cihazlar tarafından görünmezler. Çünkü PHP sadece sunucu tarafından çalışan koddur. Biz PHP ile ekrana birşey yazdırmak istersek bunu özel olarak yapmamız gerekiyor. Bunu da PHP de “echo” veya “print” komutları ile yapabiliriz.
Örnek ;
echo 'Merhaba Dünya !'; print 'Merhaba Dünya !';
PHP Kodlarımızın için yorumlar veya notlar eklemek
Bunun amacı uzun zaman önce yaptığımız bir projeyi tekrar açtığımızda nerede ne yazdığımızı daha çabuk anlayabilmek için açıklayıcı metinler yazmaktır.
PHP de kodlarımızın arasına not eklemenin birden fazla yöntemi vardır.
1. Bir satıra not eklemek istiyorsak eğer notumuz başına “#” eklememiz yeterli olacak.
2. Bir satıra not eklemek istiyorsak eğer notumuz başına “//” eklememiz yeterli olacak. Bu madde ve 1. madde aynı işlevi görmektedir.
3. Satırın başına veya her hangi bir yerine “/*” eklememiz durumda bu karakterlerden sonra gelen herşeyi not olarak algılar. Not alanını sona ermesini istediğimiz yere “*/” eklememiz yeterli olacaktır.
Örnek;
# Sadece bu satıra not yazabiliriz. // Sadece bu satıra not yazabiliriz. 1. Satırda olduğu gibi. /* Bu alanda birden fazla satıra yorum yapabiliriz. */ ?>